Loading...
Αξιοθέατα2020-09-15T15:11:25+00:00

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Γύθειο

Σας καλωσορίζουμε στο Γύθειο, μια αρχοντική πόλη που στέκεται αιώνες και ατενίζει τα καθαρά νερά του λακωνικού κόλπου. Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, νησιωτική αύρα και ποικιλία επιλογών είναι η πρώτη εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης της αποκαλούμενης κάποτε και Γύης Θεών (Γύ-θειον). Ο θεός Απόλλων φιλονίκησε εδώ με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, δίνοντας στον τόπο τη σημερινή του ονομασία. Το Γύθειο αποτελούσε το επίνειο της αρχαίας Σπάρτης και σύντομα εξελίχθηκε στο κυριότερο εξαγωγικό κέντρο της Λακωνίας.

gytheio

Στα βόρεια της σημερινής πόλης και πάνω στο λόφο, τα ερείπια της ακρόπολης μαρτυρούν την ύπαρξη της αρχαίας πόλης. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το αρχαίο θέατρο, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα χαλάσματα ρωμαϊκών κτισμάτων παραπέμπουν στην περίοδο ακμής του Γυθείου κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους όταν και ανήκε στο Κοινόν των Ελευθερολακώνων.

gytheio

Το σύγχρονο Γύθειο υψώνεται αμφιθεατρικά στους ανατολικούς πρόποδες του αρχαίου «Λαρυσίου όρους», που σήμερα ονομάζεται από τους ντόπιους «Ακούμαρος» ή «Κούμαρος», ακριβώς πάνω από τον κυρίως λιμένα, που θεωρείται ο ασφαλέστερος της ΝΑ Πελοποννήσου και από τον οποίο πραγματοποιούνται εξαγωγές εσπεριδοειδών (ιδίως πορτοκαλιών), λαδιού, ελαιών και άλλων παραγώγων αυτών.

Αξιοθέατα:

Γύθειο: Ναυάγιο Δημήτριος

Το Νησάκι Κρανάη, με τον πανέμορφο Πύργο του Τζανετάκη Γρηγοράκη, ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης, και το φάρο του νησιού που χτίστηκε το 1837 και το ύψος του φτάνει τα 23 μέτρα.

Το Παρθεναγωγείο, που χτίστηκε το 1886 και το Δημαρχείο που χτίστηκε το 1891 από τον αρχιτέκτονα Τσίλλερ στο κέντρο της πόλης.

Το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων στην κορυφή του βουνού Ακούμαρος, με την πανοραμική θέα προς όλο τον Λακωνικό Κόλπο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται στο Δημαρχείο και περιέχει συλλογή από την αρχαία πόλη του Γυθείου, τη Λακωνική Μάνη και συλλογή επιγραφών που αφορούν την πολιτική και κοινωνική ιστορία της περιοχής κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής επικυριαρχίας.

Το Αρχαίο Θέατρο του Γυθείου, στο βόρειο άκρο της πόλης, καθώς και η ακρόπολη δυτικά του θεάτρου στην «Παλαιόπολη», το ΒΑ. τμήμα του σημερινού Γυθείου.

Αξιοθέατα Μάνη (25 – 100 χλμ):

Λιμένι

Αρεόπολη

Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού είναι το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο. Κάτω απ’ τα μανιάτικα χώματα κρύβεται μια ανείπωτη ομορφιά…

Τηγάνι, Kάστρο και εκκλησία Παναγιάς της Γιάτρισσας

Γερολιμένας

Πόρτο Κάγιο

Αχίλλειο

Η Βάθεια, είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς. Στέκεται αγέρωχη, κτισμένη στην κορυφή ενός λόφου, πλημμυρισμένη από διώροφους και τριώροφους επιβλητικούς μανιάτικους πύργους που αποτελούν έναν ανεκτίμητο αρχιτεκτονικό θησαυρό για τον τόπο μας. Μαζί με τα υπόλοιπα πετρόχτιστα κτίσματα του οικισμού δημιουργούν ένα πραγματικό οχυρό – φύλακα της περιοχής…

Το Ακρωτήρι Ταίναρο, κατά την αρχαιότητα «Ποσειδώνιον» ή κατά τους Φράγκους «Κάβο Ματαπάς». Εδώ τοποθετούνται κατά τη μυθολογία οι Πύλες του Άδη. Δυτικά του Ακρωτηρίου το Μαρμάρι και ανατολικά το Πόρτο Κάγιο. Εκεί δεσπόζουν ο ναός του Ποσειδώνα καθώς και το «Άστρο της Αρίας», ψηφιδωτό του 1ου μ.X. αιώνα.

Αξιοθέατα Μονεμβασιάς (25 – 100 χλμ):

Ελαφόνησος

Λιμανάκι του Γέρακα (Ελληνικό Φιόρδ)

Απολιθωμένο Φοινικόδασος Νεάπολης

Σπήλαιο Καστανιάς

Αξιοθέατα Σπάρτης (42 – 60 χλμ):

Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, σας ταξιδεύει στον πολιτισμό, την ιστορία, την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου. Σήμερα είναι ερειπωμένος και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου.

Χωριά του Ταΰγετου

Αξιοθέατα Καλαμάτας (113 – 150 χλμ):

Στούπα

Καρδαμύλη

Πόλη της Καλαμάτας

Καταρράκτες Πολυλίμνιο

ΤΟ ΓΥΘΕΙΟ

Φωτογραφίες

gytheio
gytheio
gytheio
gytheio
gytheio
gytheio